2015 m. rugpjūčio 8 d., šeštadienis

Žagarės dvaro rūmai



Daugelis dvarų Lietuvoje tyliai bai  XVIII a. pabaigoje Rusijos carienė Jekaterina II, užgrobusi Lietuvą, daugumą Šiaulių ekonomijos dvarų, taip pat ir Naująją Žagarę, padovanojo savo favoritui Platonui Zubovui.   


Dvaro rūmų terasos baliustrada. Apie 1910 m.
a sunyk  Išlikęs Zubovų valdymo laikotarpio (1836 m.) inventorius liudija, jog Žagarės dvaro rūmai tada buvo mediniai, su akmenų pamatu.

Platonas Zubovovas Austrų portretisto J. Lampi 1793 m. darbas 
1795 - 1822 m. Joniškio dvaras priklausė rusų grafui Platonui Zubovui (1767 - 1822). Nuo 1814 m. iki mirties prastos reputacijos iš jo nepasitraukė (nuo 1804 m. jis valdė ir Jurbarko dvarą). Mirė labai turtingas: paliko 20 mln. rublių ir ... 30 tūkstančių baudžiauninkų. Po 1 mln. rublių teko ir beveik dešimčiai jo nesantuokinių vaikų.
Žagarės Naryškino – Dmitrijaus, kuris Maskvoje 1858 m. gegužės mėn.18d. Žagarės ir Gruzdžių dvarus už 1 mln.caro rublių išsimokėtinai  pirko iš Platono Zubovo paveldėtojo sūnėno Aleksandro Zubovo.
 
 Georgijus Naryškinas (1848-1924)
1922 m.Lietuvoje pradėjus žemės reformą visi jų  dvarai buvo nusavinti. Georgijus Naryškinas, tuo metu su šeima gyveno Londone. Netekęs ir visų turtų Rusijoje, labai skurdo.Teko praeiti tikrus kančių kelius kol galų gale, tik įsikišus Lietuvos Respublikos prezidentūrai, 1936 m. Anai Naryškinai buvo grąžintas, kaip nenusavinta žemės norma, nedidelis Žagariškių palivarkas ir 300.000 litų kompensacija.



 Iš tolo baltuojantys Žagarės dvaro rūmai, fontanais ir skulptūromis.

Dvaro rūmų terasa, gėlynai ir fontanas. Apie 1905 m.

Dvaro rūmų terasa

Dvaro rūmų terasa, puošta skulptūromis. Apie 1910 m.
XIX a. vid.–XX a. pr., valdant Naryškinams,  parkas  rekonstruotas ir išplėstas. Parko rekonstrukcijos projekto autorius –  kraštovaizdžio architektas ir dendrologas, Rygos parkų ir sodų direktorius Georgas Friedrichas Ferdinandas Kuphaldtas  (1853–1938). Jis lygiame dirbamos žemės lauke įrengė angliško tipo kraštovaizdžio parką.
Terasa

Restauruoti rūmai jau šviečia dvaro parke

G.Naryškino dvaro rūmų fasadas. Apie 1905 m.

 Žagarės dvaras dabar priklauso Žagarės regioninio parko direkcijai.

Anks­čiau bu­vęs ap­leis­tas nau­jam gy­ve­ni­mui pri­kel­tas dar vienas se­na­sis Lie­tu­vos pa­vel­das! Senoji dvarvietė kaip nebyli istorijos liudininkė vėl liudija praėjusių epochų dvasią ir naujai suskamba elegantiškose erdvėse.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą