2016 m. lapkričio 5 d., šeštadienis

Murklys bastūnas sostinėje

 Kartą išsiruošė katinas Murklys į Vilnių, pasibastyti po Lietuvos sostinę.
Pirmiausiai jis užsiropštė ant Gedimino kalno
Aukštutinės pilies atsiradimą pasakoja graži legenda. Vieną kartą kunigaikštis Gediminas išvykęs medžioti apsistojo Šventaragio slėnyje. Užmigęs susapnavo nuostabų sapną – ant kalno Neries ir Vilnios upės santakoje stovi didžiulis geležinis vilkas ir staugia taip, lyg staugtų šimtas vilkų. Nubudęs kunigaikštis Gediminas klausė savo žynio Lizdeikos, ką sapnas galėtų reikšti. Lizdeika išpranašavo, kad jog ten, kur staugė vilkas, išaugs gražus ir didis miestas, o žinia apie jį pasklis visame pasaulyje.
 Apžiūrėjęs Gedimino pilį katinas atsibastė į  Katedros aikštę – žymiausia Lietuvos aikštę, esanti Vilniaus senamiestyje, į dešinę nuo neoklasicistinio stiliaus Katedros; viena iš anksčiausiai paminėtų Vilniaus vietovių.
 Žemutinės pilies teritorijoje pastačius Vilniaus katedrą, XV a. pradžioje prie jos buvo prijungtas ir pilies gynybinės sienos vienas iš vakarinių bokštų ir jame įrengta katedros varpinė.
 Toliau Murklys nukiūtino prie šv. Onos bažnyčios.labai daug rašyta. Ši bažnyčia – pasaulinės reikšmės gotikinės architektūros paminklas, aukščiausios meninės ir kūrybinės vertės dailės kūrinys, rodantis jos autoriaus didžiulę estetinę ir technikinę kultūrą, genialų išradingumą.šv. Onos bažnyčia buvo statyta, ar jau pastatyta 1500 m.
1812 m. prancūzų karuomenės vadas Napaleonas Bonapartas žavėjosi bažnyčios grožiu, norėjęs ant delno padėjęs perkelti į Paryžių.
 Šv. Onos bažnyčios viduje.
 Toliau bastūnas patraukė senamiesčio gatvėmis.
 Aptiko  Literatų gatvę, kurioje  sienose buvo nedideli dailės kūrinėliai - menininkų dedikacijos literatams.
Viena dedikacija labai Murkliui patiko....
Katinas patraukė toliau link Užupio.
Pačiame Užupio širdyje aptiko„Užupio angelą“. „Užupio angelo“ istorija neatsiejama nuo pastarojo rajono istorijos. Ilgą laiką Užupis buvo niūri ir anaiptol ne prestižinė vieta. Tačiau prasidėjus Užupio permainoms, čia pradėjo keltis naujakuriai, pradėti remontuoti namų fasadai.
Tai menininkų respublika.
Įvairiose erdvėse gali pamatyti įdomių kūrinių.
Ant sienų kabo keisti ,,paveikslai''
Murkliui šis ,,kūrinys'' patiko
Dar šiek tiek pasėdėjo prie Vilnelės, pasiklausė tekančios srovės čiurlenimo ir patraukė pasižvalgyti ko nors dar.
 Murklys sušalo ir įsmuko į Valdovų rūmų rūsį
Ten buvo šilta ir  ir galima buvo ,,pasiversti'' valdovu
Dar kiek bastūnas pasišlaistė, pasimėgavo vandens pramogomis ir pradėjo galvoti apie namus. 
Kai jau nebegalėjo vaikščioti, įsikibdavo kam į skvernus.
Taip grįžo namo.

1 komentaras: