2015 m. birželio 20 d., šeštadienis

Ligo-Jani Rygoje

 Onytės ir Jonelio įspūdžiai iš Latvijos

Onytei ir Joneliui buvo įdomu pamatyti, kaip latviai ruošiasi Joninėms. Kiekvienas latvis turi vieną ar kelias mėgstamas nacionalines šventes, o ta, kuri patinka visiems be išimties – tai Vidurvasario šventė, dar vadinama Ligo-Jani. Kai kurie sako, kad jiems ši šventė net svarbesnė ir smagesnė už Kalėdas. Ligo Jani švenčiamas naktį iš Birželio 23 į 24-ą dieną. Tai – trumpiausia naktis metuose.  Lietuviškas šios šventės atitikmuo – Joninės, tačiau vargu, ar lietuvių Joninių šventimas prilygsta latviškajam Ligo-Janiui. Latvijoje Vidurvasario šventė paskelbta valstybine švente ir visuotine nedarbo diena. Jau birželio 22d. Latvijos keliuose ženkliai suintensyvėja eismas – visi iš miestų važiuoja į kaimus, kur ir smagiausia švęsti Vidurvasarį.

Latviai teigia, jog apsilankius Žolių turgelyje Domo aikštėje Rygoje galima pajusti Joninių žolelių, sūrio su kmynais ir kaimo krosnyje keptos duonos kvapą, patirti senų tradicijų nekintančias vertybes ir magišką trauką.
Onytė ir Jonelis pajuto visos Latvijos augalų kvapus – ir tai tik Žolių turguje Domo aikštėje!
Visi puošiasi žolių vainikais.
Galima panerti į tikrą gėlių jūrą.
Įspūdingos iš klevų lapų  pagamintos skrybelės.
Onytei patiko rugiagėlių vainikai
Tikras gėlių ir žolių rojus.

 Mitologijos mokslas teigia, kad pagrindinis harmonijos gamtoje simbolis yra ratas, tad švęsdami Vidurvasario Ligo-Janio šventę latviai naudoja apskritimo elementus.
Ąžuolo vainikus dėvi visi Latvijos Janiai.
Jonelis irgi pasipuošė. 
Turguje Jonelis norėjo nusipirkti paršelį, bet Onytė atkalbėjo....
Akį patraukė rauginti agurkai.
Labai mielos tapkytės
Sausainiai, kurie skirti Janiams.
Onytė su Joneliu netgi atrado paparčio žiedą.
Panašiai kaip lietuviai, latviai Ligo-Janio naktį taip pat ieško paparčio žiedo. Pasak latviškos legendos, tas, kuriam kada pavyks jį rasti, galės suprasti visų gamtoje esančių gyvybių kalbas. Kaip ir lietuviams, latviams kol kas žiedo rasti nepavyko, užtat sekasi didinti gimstamumą vasario-kovo mėnesiais, mat paparčio žiedo nuo senų senovės jaunuoliai traukia ieškoti poromis.
Vidurvasario šventės tradicijos siekia žilą pagonišką senovę – jau tais laikais trumpiausią metų naktį būdavo išskirtinai pagerbiamas latvių pagonių vaisingumo ir saulės dievas Janis. Janis, beje – labai populiarus latviškas vardas.
 Latviškos Joninės vadinamos Ligo, per kurią sveikinami Janiai, kurių šioje šalyje – kas trečias vyras.

1 komentaras:

  1. Kokie gražūs vainikai, ypač rugiagėlių. Apskritai pirmą kartą matau rugiagėlių vainiką.

    AtsakytiPanaikinti