2017 m. birželio 2 d., penktadienis

ŠKOTIJA.Onytės ir Jonelio kelionės.


Onytei ir Joneliui jau teko lankyis Škotijoje.Šį katrą jie keliavo kartu su Mara.
http://ausratoys.blogspot.lt/2016/06/onytes-ir-jonelio-kelione-skotija.html
 Škotija pro lėktuvo langą.
 Pačiame Škotijos sostinės-Edinburgao miesto centre yra Holyrood parkas.
 Kartu su lietuviškom lėlėm Onytę ir Joneliu keliavo ir latviška lėlė Mara, kurią lydėjo Aleksandras iš Rygos.
 Pačiame miesto centre yra Holyrood parkasArtūro sostas driekiasi Holyrood parke, kuris taip pat vadinamas Karališkuoju parku. Holyrood parkas pasižymi kalvomis, keteromis, bazalto uolomis, siauromis įlankėlėmis ir slėniais, sukuriančiais laukinės gamtos įspūdį 260 hektarų masyvo srityje. Parkas yra susijęs su karališkaisiais Holyrood rūmais ir anksčiau, 12-ajame amžiuje, buvo karališkųjų rūmų medžioklės vieta. Holyrood parkas buvo įkurtas 1541 metais.
  Šv. Antano koplyčios griuvėsiai stovi virš Šv. Margaritos įlankos.
 Parko teritorijoje galima aptikti ir Šv. Margaritos bei Šv. Antano natūralius, gamtos sukurtus vandens šaltinius.
 Kalvotosios Škotijos peizažą puošia per 600 pilių, kurių išdidūs bokštai, o kai kur ir laiko išbandymų neatlaikę griuvėsiai išsibarstę po visą kraštą.
 Škotijos sostine Edinburgas tapo 1492 metais, o 1995 metais miestas buvo įtrauktas į Unesco Pasaulio paveldo sąrašą.   Edinburge aplankyti tikrai yra ką. Miestas nenusileidžia kitoms populiarioms Europos sostinėms! 
Culross bažnyčia
Senos kapinės prie  miestelio bažnyčios
 
 Labai maloni škotė pasidalino savo lėlių patirtimi.Lėlės integruojamos į įvairias edukacinias pamokėles miestelio bendruomenei ir vaikams.
Arbroath. Miestelio istorija prasidėjo 1178 m., pastačius Arbroto vienuolyną. 

 Arbroto katedros griuvėsiai
 Šv Andriejaus Katedra buvo pastatytas 1158 ir tapo viduramžių Katalikų Bažnyčios centras Škotijoje. Ji buvo uždrausta per 16-ojo amžiaus škotų Reformacijos. Šiuo metu yra istorinio Škotijos globos paminklas.
  
Huntly pilis
 Loch Ness – didžiausio Škotijoje gėlo vandens ežeras, apie kurį išgirstame įdomiausių istorijų . 
  Nesę – ežero pabaisą, kurią neva 1933-aisias pastebėjusi viešbučių verslą turinti pora. Po šio incidento spaudą užplūdo daugybė monstrą užfiksavusių žmonių.

  Pats ankstyviausias rašytinis šaltinis minintis pabaisą, buvo užrašytas 565 metais.Pasakojama, jog šv. Kolombas atėjo ant kapo žmogaus, kurį buvo užpuolusi pabaisa iš ežero. Šv. Kolombas įsakė vienam iš savo žmonių plaukti valtimi per ežerą. Ne už ilgo pasirodė pabaisa. Tada šv. Kolombas įsakė pabaisai pasitraukti. Pabaisa dideliu greičiu nuplaukė šalin.
 Urquhart pilis.Urquhart pilies istorija prasideda 580m., o stūksantys nuo 1692m. gaisro griuvėsiai mena daug kruvinų kovų tarp škotų ir anglų.Ir dabar, užlipus į bokšto griuvėsius ir pažvelgus į po kojomis besidriekiantį ilgą ir gilų Loch Neso ežerą, supranti, kad tai - kadaise buvusi viena iš didingiausių ir nuostabiausių Škotijos pilių. Labiausiai vietovę išgarsino žinoma legenda apie Loch Nesę, nes gandai apie ežero pabaisą sklando net kelis šimtmečius.
Eilean Donan pilis.Prisimenantys serialą apie kalnietį Dankaną Maklaudą prisimins ir šią pilį, kadangi joje buvo filmuota nemažai serialo bei to paties pavadinimo filmo scenų. 
Eilean Donan pilis garsi ne tik dėl savo karjeros televizijos ekranuose, bet ir dėl akmeninio arkinio tilto bei elegantiško fasado.
Škotiško sijonai-KITAI. Šiandien škotai iki šiol mielai apsijuosia.Ši aprangos detalė žinoma nuo XVI amžiaus – anuomet rai buvo tradicinė vyrų bei berniukų aprangos dalis.  
 Kalnų keliai.
 Škotija  įžimi viskio gamyba.
Ben Nevis viskio varykla.

Fermentacijos būdu pagamintas skystis distiliuojamas. Paprastai naudojami dviejų tipų distiliavimo aparatai – puodo formos  arba kolonos formos  . Visos škotiško viskio daryklos gėrimą distiliuoja 2 kartus.
 Subrandinti viskiai dažniausiai yra maišomi, siekiant išgauti tai daryklai būdingą pastovių viskio skonį. Prieš išpilstymą viskis atskiedžiamas vandeniu iki 40-46 % alkoholio tūrio.

Išdistiliuotas skaidrus skystis, turintis 60-75 % alkoholio tūrio, pilamas į ąžuolo statines. Istoriškai, škotiško viskio brandinimui buvo naudojamos statinės, jau naudotos cheresui
 brandinti.
 Žavinga Škotijos gamta.
 Škotijos kalnų keliukai siauri ir vingiuoti. Juose ties posūkiais padarytos savotiškos kišenėlės, į kurias įvažiavus gali praleisti priešais atvažiuojantį automobilį
Graži šalis ta Škotija.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą