2016 m. vasario 8 d., pirmadienis

Užgavėnės


Užgavėnės – sena šventė, žinoma visose Europos šalyse. Jos paskirtis – išvyti žiemą, paskatinti greičiau ateiti pavasarį. Šventė švenčiama likus 7 savaitėms (46 dienoms) iki Velykų.


 Onytė su Joneliu siautulingai, linksmai, per barzdą taukais varvančios Užgavėnės Vilniuje vasario 6 d. , triukšmingai kelė ir visaip kaip šaltą žiemą kuo toliau varė.

Kiekvienas šventės dalyvis atėjęs su kauke turėjo galimybę prisidėti prie Morės sudorojimo.

 O kaukių tai visokių būta.....

 Užgavėnės – bendruomenės šventė. Jos visais laikais būdavo puiki proga ne tik linksmai padūkti ir šmaikščiai pajuokauti, bet ir nepiktai pašiepti kaimo bendruomenės narius, su humoru į viešumą iškelti kasdienybės aktualijas, už ką niekas nepykdavo
 Tad šventėje  netrūko velnių, meškų, giltinių, ožių, daktarų, ubagų, nepažįstamų svetimšalių ir visų kitų nusiteikusių linksmai padūkti persirengėlių.
 Atėjusių laukė gausi, riebi, šilta mugė su blynais ir kitais gardumynais, padūkusios tradicinės linksmybės vaikams ir ne vaikams, koncertai, šokiai ir pokštai.



Užgavėnių simbolis – Morė
  Morės galva išties ispūdinga


Gausi, riebi, šilta mugė

 Morė – šiemet buvo netikėta ir labai skani. Ji  pagaminta iš mugės metu tam specialiai verdamų spurgų. Tad kiekvienas šventės dalyvis atėjęs su kauke turėjo galimybę prisidėti prie Morės sudorojimo... 
Iš viso buvo iškepta 7000 spurgų
Spurgomis susmaigstyta Morė

 O Morės „kraują“ viirto ir visus persirengėlius vaišino „Etno arbata“

 Susirinkę miestelėnai godžiai žiūrėjo į Morę.
 Sutemus prasidėjo Morės valgymo procesas.
Po sočių Užgavėnių Onytė ir Jonelis grįžo namo.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą